Följande har hänt....

Händelser 2010

Jenny Berntsson

Bild på Igloo Construction II

Jenny Berntssons skulptur Igloo construction II krönte Luftvärnstornet under våren.
Jennys webbplats.

Händelser 2009

Tema Luftrummet över Sverige.

Dokumentationsbild på Tornet Dokumentationsbild på Tornet Dokumentationsbild på Tornet Dokumentationsbild på Tornet Dokumentationsbild på Tornet
Andrea Creutz och Per Hasselberg, del 1

Konstnärerna Andrea Creutz, lektor på Konstfack och Per Hasselberg som drivit och initierat Konsthall C i Hökarängen i Stockholm engagerade författaren och dramatikern Stefan Lindberg att skriva en text om det förändrade kulturklimatet utifrån kontexten Alingsås. Skådespelaren Peter Lorentzon förankrar texten ytterligare genom sin tolkning.

Tryck här för att lyssna på verket

Andrea Creutz och Per Hasselberg, del 2

Populism är en enkel väg till uppmärksamhet, men farlig. I Danmark har traditionen av folklig humoristisk rättframhet det senaste decenniet exploderat i populistiska angrepp på invandrare och konstnärer. Tendensen är att vi får vårt väder från väst, och vi anar att vårens försämrade kulturklimat är ett tecken på det.
Sverige sägs länge ha varit vaccinerat av Ny Demokratis platta fall. Nu verkar dock populistiska uttalanden vara ett måste för att vinna några politiska poäng. Mest finstilt polariserande är KD som försöker uppmana "verklighetens folk" att samla sig till motstånd. Intressanta är moderaterna som sticker ut i sakfrågor när de mot sitt konservativa bildningsideal saluför ett kunskapsförakt. Kulturministern är inte ensam i sina klavertramp utan även lokala moderater i Stockholm gör en ära av att idiotförklara sakkunniga.
Andrea Creutz har träffat David Karlsson som hoppade av kulturutredningen 2008 för att tala om det förändrade kulturklimatet. Klicka på rubrikerna för att höra samtalet.

Kristdemokraternas ballong och försvar av ’verklighetens folk’
Principen om armlängds avstånd – en grundbult i en demokratisk kulturpolitik
Norge, före eller efter oss?
Själens ingenjörer och Erlanders dagböcker
Att bränna Giordano Bruno på bål. Moral, konst och kunskap – olika värdesfärer
Entartete Kunst
Smakdomare och populism
Kulturutredningen och avskaffandet av kvalitetsbegreppet

Eldskulpturperformance

Under vecka 44 vistades konstnären Tina L. Frausin i Turbinhuset för att förbereda den eldskulpturperformance som iscensattes i luftvärnstornet i solnedgången fredagen den 30 oktober.

Bild på eldkonst Bild på eldkonst Bild på eldkonst Bild på eldkonst Bild på eldkonst

Se bildspelet av konstverket på konstnärens webbplats.

Ljudkonst i Nolhagapark

Kulturföreningen Tornet har ambitionen att etablera ett ljudgalleri i bergrummet mitt emot simhallen. I väntan på att detta projekt ska realiseras hade föreningen bjudit in två ljudkonstnärer till Nolhaga park helgen 29 - 30 augusti.
De inbjudna konstnärerna var Johannes Bergmark och Per Åhlund.
Johannes Bergmark är bosatt i stockholm och är bl a ordförande i föreningen Fylkingen (Föreningen för radikal och experimentell konst). Per Åhlund bor i Stockholm där han är involverad i flera experimentella musik-, improvisations- och ljudkonstprojekt.
Johannes Bergmarks hemsida

Land Art seminarie 28 april

Bild på Britta Arvidssons flickor

Den 28 april arrangerade vi ett Land Art seminarium tillsammans med konst- och kulturutveckling Västra Götalandsregionen.
Inbjudna var arrangörer av Land Art projekt i regionen, vilket var allt från kommunala verksamheter och museer till ideella föreningar och enskilda konstnärer. Medverkade gjorde också representanter från olika institutioner på Göteborgs Universitet då konstinriktningen är intressant ur flera perspektiv, kulturarvs-, konstnärligt-, pedagogiskt-, landsbygdsutvecklings- och miljöperspektiv.
Under dagen kom konstnären och landskapsarkitekten Monica Gora att berätta om sitt konstnärskap.
Mötet bestod annars till stor del av samtal mellan de olika aktörerna. Ambitionen är att skapa ett samarbete som kan utveckla och synliggöra Land Art-arrangemangen i regionen.
Britta Arvidssons "Flickor" vägledde deltagarna så att de hittade till olika lokaler i Alingsås där mötet hölls.

Händelser 2008

Lasergraffiti på luftvärnstornet i Nolhagaparken.

Bild på lasergraffiti Bild på lasergraffiti Bild på lasergraffiti Bild på lasergraffiti Bild på lasergraffiti

Kamouflerad Kurbits gjorde lasergraffiti på Luftvärnstornet, händelsen ägde rum lördag 25 oktober på kvällen.

Johan Efrik, Frank Jansson, Per-Olof Jernberg och ytterligare några konstnärer startade 2003 i Falun kulturföreningen Kamouflerad Kurbits. Målsättningen var att bygga en plattform för alternativa uttrycksformer. Med tiden har föreningen utvecklats till ett mer renodlat konstnärskollektiv som kan associeras med en rad av olika former och uttryck. Föreningen verkar i hela landet, senast med en permanent installation med rök, laser, vatten och ljud i Vitabergsparken i Stockholm.
Läs mer på deras hemsida, Kamoflerad kurbits hemsida.

Sara Lesch

Bild på Sara Lesch objekt

Sara Lesch visade objekt i Tornet, och Malin Simonson tidigare nordisk mästare i graffiti har uppfört ett verk i mural/graffiti-stil på plats under vernissagedagen.

Mina tankar har rört sig om sådant som händer innan man precis skall somna in. Om bilder, ord och scenerier som spelar upp sig med all önskvärd olydighet. Om världen är meshugah/=token, galen, dåraktig/, är kanske drömmarna av nöd det också.

Sara Lesch är bosatt i Göteborg. Hon är utbildad på International Center of Photography i New York och på Högskolan för film och fotografi i Göteborg och har ställt ut i New York, Helsningfors, Köpenhamn med mera. Sara är även kulturvetare och har studerat kortprosa för Stewe Claeson. Hon var redaktör för Tidskriften Presens 1999 - 2003 och har även arbetat med Tidskriften Glänta och medverkar i år i deras Bokmässenummer. Sara arbetar som ungdomskonsulent i Mölndals kommun parallellt med ett fotoprojekt om (Inte)gration i Majorna och Angerd. Hon skriver också kortprosa och har ambitionen att starta en litterär tidskrift med likasinnade.

Bild på Malin Simonson som uppför ett muralt graffitiverk

Malin Simonson har utgått från ett av Sara Lesch foton och förändrat det till graffiti.

Malin avslutade i våras sina studier på Högskolan för design- och konsthantverk i Göteborg. Hon har också blivit nordiskt mästare i graffiti.

NÄTVERKET BRUDARNAS KONSTRUNDA

Den 23 augusti - 7 september ställde några framgångsrika kvinnliga fotografer ut sina bilder i Luftvärnstornet!
Tornet var öppet lördag och söndag kl. 12 - 16.

Ett hundratal fotografer ställde ut sina verk på olika platser runt om i landet och utomlands. Ni hittar oss i Alingsås, Göteborg, Vancouver, Malmö, Bollnäs, Stockholm, New York, Segerstad, Örebro och på många andra platser.

Med denna konstrunda ville de visa sin mångfald och spridning i Sverige och utomlands. De ville verka för fotografi som konstform och utöka kunskapen om nätverket. Utställningsformer varierade, från fönsterutställning i Bagarmossen till utställning på Citykompaniet i Skellefteå. Några hde gått samman, andra ställde ut själva.

Nätverket Brudarna är egentligen namnet på en mejlgrupp för kvinnliga fotografer och fungerar idag som diskussionsforum för frågor som rör fotografens vardag. Det är ett fritt forum för likasinnade men ändå på individuell nivå. Från att ha varit ett litet Stockholmsbaserat nätverk har det snabbt vuxit till ett mångfacetterat nätverk i hela Sverige och även utomlands. Idag är de cirka 300 brudar verksamma runt om i landet och utomlands inom mode, reklam, konst och bildjournalistik.

För mer information om varje utställning och pressbilder: www.natverketbrudarna.se/konstrundan

Åsa Herrgård

Bild på Åsa Herrgård med Tornet i bakgrunden

Den 2 maj invigde Åsa Herrgård sin installation, Global Healing på Luftvärnstornet i Nolhagaparken i Alingsås. "Installationen består av 35 laddade objekt som kommer att sända tankar i vinden om en fredligare värld. De vita objekten består av grangrenar som sänder ut fred, rivna trasor som viskar ut en tanke om att vi måste ta vara på vår natur så att våra barn kan få leva ett bra liv på jorden. Global Healing är en fredlig viskande installation för en bättre värld." Citerat Åsa Herrgård
Åsas hemsida.

Bild på installationen Global Healing

Raine Navin

Bild på Raine Navin med Tornet i bakgrunden

Före detta professor i textilkonst vid HDK, Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet gjorde en installation i Luftvärnstornet. Han arbetade då liksom tidigare med slipsar som utgångspunkt och arbetsmaterial.Till installationen var det många i Alingsås som bidragit genom att skänka slipsar.
Konsthändelse som startade på internationella kvinnodagen, invigdes av Jenny Hedman som talade utifrån ett genusperspektiv.
Jennys tal Konstnären ställde samtidigt ut fotografier i "Skåpet" på Hjelmqvistskagården.

Händelser 2007

Textil-tagg av Frida Berntsson

Konstnären Frida Berntsson har låtit sig inspireras av den grafitti som finns på insidan av tornet. Tidsepoker och olika kulturella uttryck möts härinne. Utanpå tornet förändras graffitin, nya bilder och text ersätter det gamla men där inne står tiden stilla. Även naturen runt tornet är dramatisk och påtagligt närvarande. Detta möte mellan naturen, historien, det urbana och kulturen har konstnären velat förstärka.

Textil-graffiti av Frida Berntsson

Figurer, "taggs" och text har släppts ut ur tornet för att leka i det fria. I tornet kan du bl a hitta KL.10 på en vägg, på ett annat ställe stirrar en uggleliknande grafittifågel mot oss. I taket är sprayat titeln på en gammal Ebba Grön låt från 1979 "Häng Gud", vilket Frida Berntsson också låtit bli titeln på sitt verk. Märkliga figurer i skrikiga färger och slarvigt klottrade namn eller "taggs" synliggör årtionden av ungdomskultur. Vad kan hända då de släpps ut?

Landart 2007

Trädinstallation av Annika Olofsson
Med fredliga avsikter

Flaggan på toppen av luftvärnstornet är en signal till Alingsåsborna. Någon har kommit med fredliga avsikter. Ingen vill er något ont. Det vita är freden och oskuldens färg. Tornet har fått ett öga. Tornet ser dig när du kommer. I träden runt tornet är formationer av vita grenar. Som platsen är iordninggjord för någon verksamhet. Formationerna i träden är som bon eller kojor. Vilka varelser har tagit tornet i besittning? Installationen skapades av Annika Oscarsson.

Sleepers
Trädinstallation av Jorunn Irene Handstvedt

Detta var en installation av den norska konstnären Jorunn Handstvedt. Hon hade under en vistelse i New York blivit uppmärksam på alla de som sov på gatan. Mitt i folkvimlet kunde de ligga där och sova, en mycket sårbar och privat aktivitet. Jorunn började att fotografera dessa hemlösa och har sedan givit dem en plats att sova på bland träden i Nolhagaparken.

Rapunzel

Installation av Karin Jonsson

Den andra konsthändelsen hette Rapunzel och var skapad av Karin Jonsson. Den bestod av en textil installation och en ljudinstallation. Verket anspelade på en av bröderna Grimmssagor om prinsessan Rapunzel som blev inlåst i ett Torn. Verket fick stor medial uppmärksamhet.Titta på Karins egen blogg, www.kannisova.blogspot.com

Det som skapade reaktioner var ljudinstallationen. Det som skapade reaktioner var ljudinstallationen, varsågod att lyssna

Händelser 2006

Neonblixt av Ola Ingvarsson

Blitz

Den första konsthändelsen som visades vid Luftvärnstornet bestod av två verk. Utställningen hette BLITZ och var skapad av Lisa Nordström och Ola Ingvarsson. Den hade vernissage lördag 27 oktober 2006, och bestod av en ljudinstallation av Lisa Nordström och en blixt-skulptur av Ola Ingvarsson.

Förverkeri

Luftvärnstornet invigdes som konstscen med Förverkeri lördag den 14 oktober 2006. Arrangemanget innehöll Fyrverkeri, förplägnad och tal.