MALTE PERSSON PÅ POETENS PLATS

Malte Persson är född 1976 och bosatt i Stockholm. Utöver poet är han verksam som prosaist, essäist, översättare, litteraturkritiker och bloggare.

Han debuterade 2002 med Livet på den här planeten – en prosalyrisk framställning av högenergiskt och originellt slag.

Därefter följde den renodlade diktsamlingen Apolloprojektet. Själva titeln syftar på det Apolloprojekt som amerikanarna ägnade sig åt under åren 1961–72 och där ett av de främsta målen var att landsätta en människa på månen. På sin hemsida har han själv beskrivit bokprojektet som "en fortsatt utforskning och uppskjutning av en sedan länge förfluten framtid".

Sitt stora genombrott som poet fick han med samlingen Dikter, i vilken högt och lågt blandas på ett sinnrikt vis. Samlingen frotterar sig livligt med litteraturhistorien, såväl i form av allusioner som i den virtuosa behandlingen av versmått. "En av de mest njutbara böckerna jag hållit i handen under de senaste åren" skrev Fredrik Hertzberg i Svenska Dagbladet.

För sin historiska roman Edelcrantz förbindelser – en pseudobiografi över poeten, uppfinnaren och universalgeniet Abraham Niclas Edelcrantz – blev han belönad med Wahlströms & Widstrands litteraturpris och nominerad till Augustpriset 2008.

Av Matle Persson har utgivits
Livet på den här planeten, 2002, Albert Bonniers förlag
Apolloprojektet, 2004, Albert Bonniers förlag
Dikter, 2007, Albert Bonniers förlag
Edelcrantz förbindelser, 2008, Albert Bonniers förlag